Nyílt napok

Nyílt napok a hulladéklerakókban

 

Nyomon követhették az érdeklődők a hulladék útját

 

2010. június 11. 2010-re tető alá kerültek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei regionális szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer legfontosabb beruházásai. Január óta üzemel a nagyecsedi és a kisvárdai hulladéklerakó, és még júniusban megkezdődik a nyíregyházi hulladéklerakó próbaüzeme is, amellyel teljessé válik a rendszer. Elérkezett az idő, hogy az érintettek közvetlen tapasztalatokat is szerezhessenek arról, merre vezet az összegyűjtött hulladék útja, mi változik a hulladékgazdálkodásban. Ezért a Hulladékgazdálkodási Társulás nyílt nap keretében lehetővé tette az érdeklődők számára a lerakók szervezett megtekintését.

Az Európai Unió Kohéziós Alapja által – még egy 2004-es pályázat alapján – támogatott környezetvédelmi fejlesztési projekt közel 600 ezer embert érint. A mintegy 35 millió euróba – körülbelül 9,5 milliárd forintba kerülő – első ütemben három gyűjtőkörzetbe szervezve megteremtődnek a szelektív gyűjtés, a korszerű hulladékgazdálkodás feltételei a teljes régióban. A felszámolt, rekultivációra váró, a környezetet sokszor szennyező sok kis lerakó helyébe a szelektív gyűjtés, a nyersanyagok minél nagyobb arányú újrahasznosítása lép, a maradékot pedig ellenőrzött körülmények között korszerű, szigetelt depóniákban helyezik el.

A beruházás célja egy olyan komplex hulladékgazdálkodási rendszer kialakítása, melynek segítségével a hulladék okozta környezetszennyezés és egészségkárosító hatás kockázata minimálisra csökkenthető – miközben a hulladék minél nagyobb hányada újrahasznosíthatóvá válik.

A három lerakó mellett egy-egy komposztáló telep is létesül, melyek működtetésével csökkenthető a lerakandó hulladék mennyisége és növelhető az újrahasznosítás aránya.

Az érdeklődésre tekintettel a Hulladékgazdálkodási Társulás mindkét, már elkészült korszerű lerakóban szervezett, szakmai vezetéssel egybekötött nyílt napot tartott. A rendezvényekre több iskolából jelentkeztek csoportok, akik részére a Társulás autóbuszokat indított, és számos, a környezet ügye iránt érdeklődő magánszemély is kifejezte érdeklődését a program iránt, ellátogatott a két hulladéklerakóhoz.

A nagyecsedi lerakóban 9-én, szerdán, a kisvárdaiban 10-én, csütörtökön, és Nyíregyházán 11-én várták a szakemberek a látogatókat. A helyszíneken az érdeklődők megismerkedhettek a komplex hulladékgazdálkodás fogalmával, hallhattak a szelektív gyűjtésről, és a nyersanyagok újrahasznosításáról is.

A nyílt napokon bemutatásra került a Társulás által elnyert KEOP 3.2.0. pályázat is, melynek keretében elkészül a már bezárt hulladéklerakók rekultivációjának elvégzéséhez szükséges pályázati dokumentáció, és így lehetővé válik a második körös, már a megvalósítást szolgáló pályázat benyújtása.

www.zoldmegye.hu

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK